PHK bejelentette az Ntimed első preview kiadását

Közzétéve Szerző HUP

Ntimed - első preview kiadás

Ahogy azt már korábban említettem, Poul-Henning Kamp – FreeBSD és egyéb nyílt forrású szoftverek fejlesztője – a The Linux Foundation szponzorálása mellett néhány hónappal ezelőtt elkezdte átnézni az ntp.org szoftverének (NTPD) forrását, de arra jutott, hogy sokkal egyszerűbb 0-ról újraírni a cuccot, mint a több mint 100 ezer programsorból álló meglevőből kiszórni a felesleges kódsorokat.

A munka az elmúlt hónapokban folyt és tegnap eljutott ahhoz az állapothoz, hogy PHK úgy döntött, ideje kiadni az első preview kiadást. A szoftver az Ntimed névre hallgat. A kódja megtalálható a GitHub-on.

Az Ntimed licence BSDL. A szoftver 25 forráskód fájlból áll. Mindegyik fájl elején megtalálható a 2 klauzulás BSDL 25 sorból álló szövegblokkja. Ha eltekintünk ettől a 625 sortól, akkor a lényegi forráskódsorok száma 3658.

PHK a szoftvert FreeBSD/amd64 és Debian/armv7l platformokon tesztelte.

A fejlesztő köszönetet mondott Dave L. Mills professzornak az inspirációért és a The Linux Foundation-nek, ami felismerte, hogy az NTPD helyzete veszélyessé vált Mills professzor nyugdíjba vonulásával, ami anyagilag támogatta munkáját, valamint ami szabad kezet adott neki, hogy tegye amit a legjobbnak gondol – mint írja – annak ellenére, hogy ő egy BSD-s srác.