FreeBSD fejlesztői találkozó Cambridge-ben

Ahogy korábban már utaltam rá, valami készülődik az Egyesült Királyságban található Cambridge városában.  Pontosabban: készülődött, mivel az előző héten került megrendezésre egy újabb FreeBSD fejlesztői találkozó a Cambridge-i Egyetem Számítógép Laboratóriumában.  A rendezvény apropóján elég szép számmal gyűltek össze a FreeBSD fejlesztésében aktívan részt vevő, vagy éppen a jövőben részt venni kívánó látogatók.  Ahogy a belinkelt wiki oldalon is olvasható, a témák maguk is elég szerteágazóak voltak: beszélgettünk dokumentációról (és a FreeBSD honlapjának feljavításáról), portokról és az alaprendszerben felmerülő problémákról is egyaránt.  Ezek nagyrészt megtalálhatóak az oldalon, ezért talán nem is erről, hanem inkább a többi vetületéről számolnék be.

A találkozó szervezésében kivételesen nem vettem részt, mivel helyben már kellő nagyságú stáb állt eleve rendelkezésre Robert Watson, Jonathan Anderson, David Chisnall es Björn Zeeb személyében.  Ilyen nagyságok mellett az én szerény munkásságom és jelenlétem jelentősen eltörpül :-)  A regisztrációhoz járt a szokásos galléros, hímzett póló.  A srácoknak megtetszett, hogy a EuroBSDcon 2011-en is ilyet osztogattak, ezért hát beruháztak ők is egy ilyenre.  Emellett minden elismerésem nekik amiért ügyesen megoldották azt, hogy az érdeklődők közül bárki távolról is be tudjon kapcsolódni a megbeszélésekre Skype-on keresztül, valamint így az előadások anyagai is rögzítésre kerültek.

FreeBSD fejlesztők és barátaik egy lelkes csapata a Cambridge University Computer Laboratory udvarán.  A kép nyomokban pgj-t is tartalmaz :-)

Érdemes még megemlíteni, hogy jó szokás szerint minden este volt egy kisebb bandázás a Sidney Sussex College-ban (itt szálltak meg a többiek), ahol a hosszú napok után mindenki végre kényelmesen belebújhatott a MacBookjába^Wnotebookjába és dolgozhatott.  Üdítő kivételnek számított viszont az az este, amikor a St. John’s College nemes falai közt tartottunk egy hagyományos cambridge-i fogadást és vacsorát, igazi királyoknak dukáló kiszolgálás és hangulat mellett.  Ennek egyik követelménye volt az alkalomhoz illő öltözet, amely így még jobban emelte az est fényét.  Szombaton aztán az idén 100 éve született Alan Turing emléke előtt is adóztunk, és meglátogattuk a Bletchley Parkot, ahol annak idején a német Enigma feltörésén dolgoztak társaival.

Autentikus BSD sörözés a cambridge-i Tivoliban

Maga a találkozó egyébként hosszabb volt, mint úgy általában, ezért némileg kimerítőbb is volt.  Mindenesetre remek társaságra találtam Baptiste Daroussinban (bapt@), akivel így legalább volt időnk beszélgetni a Poudriére-rel kapcsolatos terveiről, valamint ennek kapcsán egyet értettünk abban, hogy az állományrendszerek remekül használhatóak adatbázisként, valamint a shell scriptek gyakran hasznosabbak, mint a C programok.  Természetesen nem felejtettem el sörre sem meghívni :-)  Emellett Attilio Raoval (attilio@) is volt alkalmunk beszélgetni, és még inkább megkedveltem a srácot.  Kicsit szigorú, de teljesen következtes, és nem utolsó sorban nagyon okos fickó, mondhatni, talán az egyik kedvencem a Core Teamben.  És természetesen ott volt Kirk McKusick (mckusick@), aki barátsága jeleként büszkén viselte a Magyar BSD Egyesület hímzett pólóját.  Mesélte, hogy nemrég a Google-nél tartott tanfolyamot, ahol osztatlan sikert aratott ugyanezzel a pólóval.  Bár érdekességképpen megjegyezte, hogy az ,,egyesület” szó jelentését nem ismerte, a résztvevők pedig valamiért Egyiptomra asszociáltak belőle :-)

Kirk McKusick és jómagam a St. John’s College-ban rendezett fogadás egy pillanatában.

Emellett kellemes meglepetésként ért, hogy több fejlesztő is érdeklődik a funkcionális programozás iránt.  Dag-Erling Smørgrav (des@) például nemrég fedezte fel a Scheme nyelvet, amelyben egy, a PAM kiterjesztését támogató DSL-t készített.  Ezt hamarosan be is mutatja majd a EuroBSBcon 2012 konferencián, Varsóban.  Nagy örömmel mesélte a felfedezéseit és látszólag nagyon megtetszett neki a nyelvorientált programozási stílus.  Másik ilyen fejlesztő Peter Grehan (grehan@), a BHyVe egyik fejlesztője volt, aki szintén meglepett azzal, hogy elárulta: van egy régi Symbolics gépe, amelyen kizárólag csak Lisp fut, és ezáltal a Lispet is nagyra tartja.

Technikusunk, Jon Anderson jelentkezik Skype-on a terem másik feléből

Mindent összevetve tehát szokás szerint egy fergeteges rendezvény volt, amelynek értékét csak tovább növelte Cambridge és a környék (vendéglátó ipari egységeinek) szépsége, valamint a Számítógéplabor modern épülete és kifogástalan felszereltsége.

(A képeket köszönjük Robert Watsonnak, Kaz Senjunak és Ollivier Robertnek!)