Ó, Cambridge!

Úgy néz ki, idén is remek nyári kalandozásnak nézek elébe: az ismert FreeBSD fejlesztő, a Cambridge-i Egyetem egyik kutatója, Robert Watson meghívásából beállok laborasszisztensnek.  Nyári munkám keretében a FreeBSD és a Mirage egyesítésén fogok dolgozni.  Ez számomra egy ideális párosítás: a Mirage ugyanis egy Camlben (vagyis funkcionális nyelven) íródott hálózati protokollkészlet, amely csak arra vár, hogy a valós életben (vagyis a FreeBSD kernel belsejében) is megmérettessen.

A Cambridge-i Egyetem laboratóriuma előtt (William Gates building)

A doktori témám is valami hasonlóhoz kötődik, habár jómagam igyekeztem az egészet pusztán nyelvi és matematikai modellezési (és inkább a Haskell) oldaláról megfogni.  Ennek ellenére teljes mértében támogatom a projektet, ezúttal már nem csak elvben, hanem aktív közreműködőként is.

Emellett külön örömre szolgál, hogy belülről is megismerkedhetem a Cambridge-i Egyetemmel, a világ egyik legjobb egyetemével.  A laborban egyébként még elszórtan találhatóak további FreeBSD fejlesztők is, többek között David Chisnall (LLVM), Björn Zeeb (IPv6), Jonathan Anderson (Capsicum) és Isabelle Long.  Augusztus végén lesz még egy fejlesztői találkozó is Cambridge-ben, ahol ismét találkozhatok egy újabb tucat régi és új ismerőssel.  (Ám erről valószínűleg még írni fogok részletesebben a későbbiekben.)

Most viszont munkára fel, irány a labor! :-)