Új tagok a FreeBSD Documentation Engineering Teamben

Hosszas várokozás után a FreeBSD Documentation Engeering Team (doceng@) végre megejtette az esedékes vérfrissítést.  Ennek eredményeképpen leköszönt néhány korábbi tagja: Giorgos Keramidas és Nik Clayton, valamint érkezett néhány új: Kövesdán Gábor és Glen Barber.

Niket annyira nem ismerem, de a csapatban mindenki csak élő legendaként (és nem mellékesen Perl-guruként) tartja számon.  Lényegében neki köszönhetjük a jelenlegi FreeBSD dokumentációk és a hozzájuk tartozó infrastruktúra nagy részét.  Az utóbbi években azonban valószínűleg akadtak a projektes munkánál számára érdekesebb dolgok, így már csak ritkán lehetett róla bármit is hallani.

Giorgosszal viszont még volt szerencsém találkozni, a görög fordítócsapat egyik kiemelkedő alakja, és a Core Team egykori tagja.  Vele együtt csináltuk például a fordítások naprakészségét ellenőrző eszközt, és ő volt annak idején Kövesdán Gábor mentora is.  Igazából teljesen észrevétlenül lett a doceng@ tagja 2009 májusa körül, nem sokkal később, amikor Murray Stokely kilépett.  Voltak is nagyra törő terveink, ám valahogy mégsem sikerült beváltania a hozzá fűzött reményeimet.  (A 2010-es választások után a Core Team tagsága is megszűnt.)  Bizonyára az idő közben Görögországban kirobbanó helyzet egyik hozománya lehetett ez, mindenesetre róla sem sokat hallani mostanság.  (Svájcban, a Google-nél dolgozik.)

Glent annyira már nem volt lehetőségem megismerni, viszont Gáborrol tudom, hogy remek választás a csapat részére.  Nagyon sok időt foglalkozott a DocBook XML-re való áttéréssel (amelynek egyelőre külső szemlélő számára nem sok eredménye látható), de úgy alapvetően is sokat támogatta a Dokumentációs Projektet, több embert is mentorált.  (Többek közt engem is, hiszen neki köszönhetem a commit bitemet :-))

Szóval: hajrá, csak így tovább, FreeBSD Dokumentációs Projekt!