Open Source 2012

Az IDG március 7-én szervezett az Aréna Pláza területén levő Cinema City-ben egy nyílt forrású rendszerekkel foglalkozó konferenciát, ,,Open Source 2012 — Az innováció motorja” címmel. A rendezvény saját bevallása szerint ,,fórumot kíván biztosítani az open source iránt elkötelezett cégeknek, fejlesztői csoportoknak ahhoz, hogy bemutassák kínálatukat a felhasználóknak, kis- és középvállalatok vezetőinek, az állami intézmények, önkormányzatok szakembereinek; valamit arra, hogy az egymástól sokszor elszigetelten dolgozó csoportok párbeszédet folytathassanak, megismerhessék egymás munkáját, inspirációt nyerjenek innovációs tevékenységükhöz”. Nos, az Egyesület ebbe a párbeszédbe az FSF.hu közvetítésével került bele mint a civil szféra egyik képviselője.

A rendezvényre szerény személyem, egyszemélyes akciócsoportként, mindenféle harci eszközzel felszerelkezve szállt ki az Egyesület színeiben.

Kicsit talán hamar, már reggel 7-kor odaértem, mivel a szervezők kérésének engedelmeskedve igyekeztem a standot a regisztráció kezdetére, 8 órára üzembe helyezni. Később aztán kiderült, hogy nem kellett volna annyira sietni… és tettek is így a közeli szomszédaim, az FSF.hu, LibreOffice és Firefox srácok (tudhattak valamit…).

Mindenesetre megérkezett minden időben a kivonuláshoz, így relatíve volt egy teljes standunk: legalább 10-12 féle színes, angolul beszélő FreeBSD szórólap, FreeBSD 9.0, PC-BSD 9.0 és NetBSD 5.1 DVD-k. A szórólapok nyersen, lapként érkeztek, így ezeket reggel még gyorsan be kellett hajtogatni a rendes formájukra. Ezekből a nap végére szinte semmi sem maradt, tehát úgy néz ki, tetszett a közönségnek. Sőt, akadt még érdeklődő a fordításukat illetően is. (Igen, valóban jobb lenne magyar nyelven is osztogatni ilyen lapokat, de igazából a szövegezése könnyen érthető bármilyen informatikus számára.)

Ez volt Beastie-től jobbra. Tőle balra debütáltak ugyanis a támogató pólóink. Ezeknek célja, hogy segítsék az Egyesület elmozdulását az 1%-os SZJA felajánlásokról az önkéntes adományok felé. Az 1% körüli törvényekben ugyanis voltak az utóbbi időben változások, amelyek lassan megfosztják Egyesületünket ennek lehetőségétől. Így kiadásainkat egy másik forrásból kell fedeznünk. Ehhez kértük Kirk McKusick engedélyét, hogy a BSD rendszereket kedvelők számára készíthessünk ajándékokat a BSD démon figurájának felhasználásával. Ennek első hullámaként jelentek meg a konferencián hímzett,bsd.hu feliratú pólók. Ez viszonylag népszerűnek bizonyult, mivel a tizenhatos készletből hatot ott helyben el tudtak osztogatni a lelkes adományozóinknak.

Sőt, sikerült néhány érdeklődőt a pénteki sörözésre is (remélhetőleg) elcsábítani. Találkoztam valamint a helyi VMware User Group egyik képviselőjével, aki nagyon elégedetten nyilatkozott a FreeBSD-ről és a pfSense-ről.

Összeségében elmondhatom, hogy elég élénk volt a tömeg, sok emberrel találkoztam, és úgy érzem, sikerült teljes mértékben képviselni a BSD-ket a rendezvényen. Az iXsystems (következő BSD-Day-re küldött) csomagjából kölcsönvett szarvak, az egyesületi póló és Beastie sokat dobott az összképen véleményem szerint, láthatóan nagyon tetszett mindenkinek. Érdemes lenne azért egyszer majd szép hostessekbe is beruháznunk egyszer! :-)

(Apropó: várom az érdeklődő hölgyek jelentkezését! :-P)