BSD-Day 2011

Idén november elején tartottuk a második BSD-Day nevű rendezvényt, ezúttal a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen (STUBA). Ezt az elsőre furának tűnő választást az indokolja, hogy a tavalyi rendezvényen több meghívott szlovák előadónk — név szerint Daniel Geržo, Martin Matuška, Adam Hamsík, Roman Divácký — is akadt. Nagyon tetszett nekik az alapötlet és a kivitelezés (különösen a Trófea Grillt dicsérték, ahol a záróvacsorát rendeztük), ezért egy ottani diákcsapattal, a How-Know-val együttműködve felkértek engem mint a tavalyi rendezőt, hogy segítsek egy hasonló rendezvény megszervezésében.

BSD démon menni Pozsony!

Mivel a szlovákok eléggé elszántnak tűntek, és egyébként sem akartuk feleslegesen szétforgácsolni erőinket, elfogadtuk az ajánlatot. Ezt még azzal egészítettem ki, hogy adjuk ennek is a ,,BSD-Day” nevet, és az EuroBSDCon mintájára hozzunk létre belőle egy vándorkonferenciát a környéken. Megkezdtük Martinnal az egyeztetéseket, aki ennek örömére be is állított egy gépet, regisztrálta a bsdday.eu domaint, és telepített egy DokuWikit a honlap elkészítéséhez. Ezzel a lépéssel megindultunk abba az irányba, hogy a BSD-Day valóban fogalom legyen a jövőben.

A pozsonyi vár…

Hasonlóan a tavalyi kiadáshoz, a nyár folyamán igyekeztük fejlesztőket hívni és a tőlük érkező felajánlásokból összeállítani egy programot. A FreeBSD csapatával én tartottam a kapcsolatot, az EuroBSDcon szervezésének köszönhetően pedig a NetBSD csapatból Jörg Sonnenberger képében kaptunk egy támogatót, akik továbbította felhívásunkat projekttársai felé. Szerettem volna OpenBSD fejlesztőket is meghívni, de sajnos minden ilyen irányú próbálkozásom eredménytelen maradt. (De legközelebb ügyesebb leszek, ígérem! :-))

Az Új híd, vagy egyszerűen csak UFO.

Illetve már tavaly is felmerült annak lehetősége, hogy tartsuk BSD Certification vizsgát a rendezvény színhelyén, de ebből csak idén lett végre valamit. Megkeresésünkre a kezdeményezés vezetője, Dru Lavigne készségesen és szinte azonnal válaszolt. Elárulta, hogy gond nélkül meg tudnak nekünk is hirdetni egy vizsgaidőpontot, felügyelőként pedig Philip Paepst küldik, aki egyébként a FreeBSD Core Team titkára, a FOSDEM szervezője és nagyon tapasztalt konferencialátogató.

A Szlovák Műszaki Egyetem épülete.

A Szlovák Műszaki Egyetemtől az infrastrukturális támogatást (termek, hálózati elérés stb.) ingyen megkaptuk, viszont további támogatókra is szükség volt ahhoz, hogy a pólókat, ajándékokat és az étkezéseket finanszírozni tudjuk. Elsőként Egyesületünk állt be a sorba egy kisebb összeggel, majd a szlovák társszervezők munkájának eredményeképpen fokozatosan gyűltek a kisebb nagyobb hozzájárulások Szlovákiából is. Nagyon örültünk annak, hogy sikerült egy ilyen eredményes együttműködést kialakítani szomszédainkkal. Természetesen ezúttal is betársult az Egyesült Államokból a FreeBSDMall és Németországból az allBSD.de Projekt, valamint idén csatlakozott szerény adományával a PC-BSD-t és FreeNAS-t forgalmazó iXsystems.

Ian Dowse, egykori FreeBSD src committer.

Maga a rendezvény egyébként péntek este kezdődött, ekkorra hívtuk meg a résztvevőket egy közös, olaszos vacsorára. Én még reggel indultam Pozsonyba Ian Dowse társaságában. Ianról egyébként érdemes megemlíteni, hogy Írországból látogatott hozzánk, immáron sokadszor, ugyanis nagyon kedveli Magyarországot és a magyar kultúrát. Hobbiból tanulgat magyarul, és indulásunk előtt a keleti országrészen barangolt, felfedezve Békéscsaba, Gyula, Miskolc és Debrecen környékét. Érkezésünk után nemsokkal összefutottunk Martinnal is, hogy kicsit ismerkedjünk a várossal és hogy együtt ebédeljünk.

Közös vacsora pénteken a Sole Mioban.

Az esti vacsora szinte családias hangulatban telt, ahogy az egyik vendégünk, Andrew Pantyukhin később megjegyezte. A tömeg olyan gyorsan szaporodott, és olyan nagyra nőtt, hogy a vége felé már alig fértünk el a vendéglőben. Ellenben mindenki nagyon jól érezte magát, ám a végén fájó szívvel kellett oszlatnom a csapatot: a vendéglő zárt és holnap kilenckor indul a program. Ettől függetlenül voltak vállalkozó kedvűek, akik még egyik társszervezőnket, Adam Števkot követve a Progressbar nevű “hackerspace”-ben folytatták tovább a beszélgetést.

Megérkezett a kis démon apukája.

Az egyetemről egyébként tudni érdemes, hogy Pozsony dimbes-dombos részén fekszik, távol a központtól, ezért a megközelítése nem egyszerű. Ezért a rendezvény napján Martin és a How-Know csapatából Radko Stulrajter felajánlották, hogy összegyűjtik vendégeinket a városban és kiviszik őket az autóikon. Miután mindannyian megérkeztük a helyszínre, már egy ügyesen előkészített terep várt.

Andrea Matušková és Zuzana Krnáčová, akik örömmel vettek részt a szervezésben.

Hozzátenném még, hogy ezúttal a szervezésben több hölgy is kivette részét. Közülük kiemelném Martin feleségét, Andreát, valamint a How-Know menedzserét, Zuzanát, akikkel közvetlenül a recepciós pultnál találkoztunk. A pult egyébként igazán profi volt, minden vendég kapott mindenfelé jót: nyakbaakasztós névjegyet (amely még külön széthajtható volt, benne a rendezvény térképével és a fontosabb elérhetőségekkel), pólót, tízórait. Nemsokkal később megérkezett Daniel Seuffert is, aki a recepció mellé húzta fel a sátrát — tudhattam meg Martin izgatott beszámolójából, miközben a nagyteremben igyekeztem megbarátkozni a technikával.

Martin és PGJ megkezdik a 2011-es BSD-napot.

Ezután Martinnal közösen tartottunk egy rövid fel- és bevezetőt a BSD-ről és a BSD-napról, hogy ha valaki esetleg nem lett volna tisztában, hova is érkezett. Közben már el is kezdett forogni az MC^2 kamerája. Ez szintén minőségi ugrásnak könyvelhető el a tavalyi évhez képest, mivel a srácok HD minőségben rögzítették az előadásokat, külön mikrofonnal. Az elkészült anyagok elérhetőek YouTube-on, a How-Know csatornáján, de az előadásoknál külön be is linkeltem ezeket egyenként.

Ezt követték a délelőtti szekciók előadásai. Ezúttal egy komolyabb és intenzív programot tudtunk összeállítani, összesen 13 előadással.

danger@FreeBSD

Daniel Geržo (danger@FreeBSD) összefoglalta a FreeBSD 9-ben érkező újdonságokat. Ezt bárki ki is próbálhatta ott a helyszínen, hiszen Daniel Seuffert standján mind FreeBSD 9 és PC-BSD 9 DVD-k is voltak.

mm@FreeBSD

Martin Matuška (mm@FreeBSD) a ZFS jövőjét tárgyalta dupla méretű előadásában. Az egyik lelkes rajongója, Stanislaw, aki egyébként Lengyelországból jött a rendezvényre, még dedikáltatott is Martinnal egy FreeBSD 9 DVD-t! :-)

mav@FreeBSD

Alexander Motin (mav@FreeBSD) a kijevi BSD konferencián bemutatott előadását tartotta meg nekünk az “enclosure management”-ről.

mbalmer@NetBSD

Marc Balmer (mbalmer@NetBSD, egykori OpenBSD fejlesztő) beszámolt tapasztalatairól a Lua nyelv alkalmazásáról a kernel szintjén. Saját bevallása szerint is érzékeny téma, de úgy véli, hogy valakinek ezt is ki kell próbálnia, és bízik benne, hogy pozítiv eredményeket tudnak majd hozni ezzel a megközelítéssel.

Az ebédszünet egy pillanata.

Ezt követően az ebédszünetben volt lehetőségük a meghívott vendégeinknek némileg lazítani a nagyteremtől nem messze levő B-klubbal, ahol egy kifogástalan svédasztalos kiszolgálás várta őket. Közben egyébként a program nem állt meg, hiszen ekkor kezdődött a BSDA vizsga, ahova Martin is jelentkezett. Véleménye szerint egyébként volt olyan nehéz. Hát, csodálkoztam is volna!

Igor Mokos visszamegy az időben a 2.11-es BSD-hez.

Nem sokkal a vizsga kezdete után pedig két külsős előadónk szerepelt. Az első ezek közül Igor Mokoš előadása volt, aki talán a nap legnépszerűbb előadását hozta a RetroBSD bemutatásával. Készített egy aprócska lapot, amelyre RetroBSD-t telepített, majd a rá csatlakoztatott ledek segítségével és a lapon futó rendszerre bejelentkezve illusztrálta a rendszer működését.

A második Juraj Šipoš volt, aki saját FreeBSD alapú live CD rendszerét mutatatta be. Ennek a neve MaheshaBSD, amely a buddhista kultúrából merít kinézetében. Jurajról kiderült egyébként, hogy könyvtáros, és talán emiatt egy kicsit nehezen ment neki az előadás — utólag Marc Balmer úgy jegyezte meg, hogy technikailag talán ezt volt a legrosszabb előadás aznap, ellenben ő volt a leglelkesebb!

A délutáni folytatásban a következő szerepeltek.

itetcu@FreeBSD

Ion-Mihai Ţetcu (itetcu@FreeBSD), a FreeBSD egyik portmenedzsere tartott egy rövid bemutatót a hamarosan bemutatkozó pkgng projektről. Ez egy bináris csomagkezelő rendszer, amelyet kollégája, Baptiste Daroussin dolgozott ki abból a célból, hogy a FreeBSD fel tudja venni a versenyt a bináris csomagokkal dolgozó disztribúciókkal.

wiz@NetBSD

Thomas Klausner (wiz@NetBSD), akiről egyébként kiderült, hogy van saját manual oldala a NetBSD-ben, összefoglalta tapasztalatait, amelyet a különféle szabad szoftverek BSD-re ültetése során szerzett. Alapvetően ez egy kerekasztal beszélgetés lett, ahol a többi fejlesztők is néhol beleszóltak, vagy éppen kérdéseket tettek fel.

joerg@NetBSD

Jörg Sonnenberger (joerg@NetBSD) a Fossil verziókezelő rendszerről tartott előadást. Az utóbbi időben ugyanis elég sokat foglalkozott vele, mivel a NetBSD Projektben is fontolgatják, hogy áttérjenek egy másik rendszerre a CVS-ről. A Fossil valóban egy érdekes alternatívának tekinthető, de azért még számos hiányossága akadt. (Jörg előadását kérésére nem rögzítettük a BSD-napon, de a YouTube-on ez szintén megtalálható.)

zoltan@NetBSD

Nagy Zoltán (zoltan@NetBSD) a Google Summer of Code 2011-ben végzett munkájáról beszélt, amely a NetBSD új tűzfalának, az NPF-nek felkészítése volt az IPv6 protokollra. Saját elmondása szerint ezt már egy komolyabb feladatnak ígérkezett (nem lehetett olyan könnyen ellógni — hehe :-)), de sikerült olyan állapot hoznia, hogy éppen a rendezvényen comittolta az eredményét. Ezzel együtt sikerült is tönkretennie az aznapi buildet — amelyért elismerő tapsot is kapott a közönségtől.

A kitartóbbak kaphattak a finom tortából (hátul már ólálkodik Philip Paeps).

Egy rövid szünet következett, hiszen megérkezett a torta! Igaz, a múlt évben a tortával a Magyar BSD Egyesület 10. születésnapját ünnepeltük, de ez az ötlet is annyira megtetszett a társszervezőinknek, hogy idén is kaptunk. A vendégeink természetesen nem ellenkeztek… A torta szeletelésében Andrea és Martin segédkezett, hiszen nekik már volt gyakorlatuk ebben, az esküvőjökön volt lehetőségük gyakorolni ;-)

haad@NetBSD

A torta eltűntetése után Adam Hamsík (haad@NetBSD) számolt be a NetBSD rendszerben alkalmazott automatikus regressziós tesztelő rendszerről. Az előadását meglepően gyorsan befejezte, ezért ezt azzal igyekeztük kompenzálni, hogy a következő témának több időt engedtünk.

infofarmer@FreeBSD

Ezt a témát pedig Andrew Pantyukhin (infofarmer@FreeBSD) saját munkájából merítette: Unix alapon építenek cloud szolgáltatásokat, ennek tapasztalatait foglalta össze. Sajnos fekete hátterű fóliákat készített, amelyek nem mutattak éppen előnyös a kivetítőn.

rdivacky@FreeBSD

Az előadások sorát Roman Divácký (rdivacky@FreeBSD) zárta, ahol elmesélte nekünk, hogy a tavalyi év óta mi változott a Clang/LLVM világában, illetve mennyire haladt a FreeBSD Projekt-beli integrációja. A jelek egyébként bíztatóak, mint kiderült, a következő igazi nagy falat a Portgyűjtemény helyrerakása lesz.

A konferencia utolsó pillanatai, ahol Martin és PGJ megköszönik mindenkinek a részvételt.

Végül Martinnal ismét magunkhoz ragadtuk a szót, hogy lezárjuk a napot, és megköszönjük a hallgatóság kitartását. Ajándékként én is kaptam egy csomagot, amelyben szintén mindenféle finomság volt: egy üveg BSD-Day címkéjű bor, pozsonyi csokoládé, Slivovica, BSD-Day mézeskalács, BSD-Day acél laposüveg.

Irány a vacsora…!

Illetve itt lepleztük le, hogy a következő évben Bécsben, az osztrák kollégák közreműködésével szeretnénk BSD-Day-t szervezni. Illetve ekkora derült ki, hogy a korábban említett lengyel srác sem ok nélkül jött, ugyanis oda is szeretnék elvinni a konferenciát. Számomra ez igazi megtiszteltetés volt, hiszen a lengyelek híresek a meetBSD-ről és a FreeBSD fejlesztőikről. A meetBSD idén sajnos elmaradt, tehát lehet, hogy mégis megnyílik ott nekünk a tér nemsokára…?

Roman és barátnője, Kristína.

Meghívott vendégeink számára a napot ismét egy közös nagy vacsorával zártuk, amely szintén fantasztikusan sikerült. Sajnos Philip már nem tudott részt venni ezen, ugyanis rohant tovább Bulgáriába, ahol ugyanebben az időben az OpenFest zajlott.

Mindenki nagyon elégedett volt, többen dícsérték a rendezvényt és a szervezést. Tehát úgy néz ki, hogy sikerült egy alacsony költségvetésből (csak összevetésül: a nagy európai konferencia büdzséjének töredékéből) egy magas színvonalú konferenciát teremteni. Ebben természetesen nagyon sokat számított a megfelelő pozícionálás: például a közelből hívtunk meg vendégeket, egyetemen tartottuk a rendezvényt, önkéntes alapon végeztük a járulékos munkákat.

A jókedvű osztrák asztaltársaság, illetve a jövő évi szervezők…?

Vasárnapra Martinék még szerveztek egy pozsonyi városnézést is, ahol Andrea vezetésével ismerkedhettünk meg a város nevezetességeivel. Némely dolog még nekik, helyieknek is ismeretlen volt! Az egyik legszebb talán a pozsonyi vár és az Új híd, vagy ahogy a helyiek nevezik, UFO volt. Az UFO-ból csodálatos kilátás nyílt a városra és környékére (beleértve még a környező országokat is). Nem véletlenül kerültek egyébként ezek a rendezvény pólójára! Az Új híd tetején található éttermet tényleg csak ajánlani tudom, különösen a mellékhelyiséget.

Vasárnapi turisták (balról jobbra): Andrea, Martin, PGJ (ördöge van), Ian, Ion-Mihai, Alexander és Jörg.

Szerintem mindenki bánhatja, aki nem volt ott személyesen, egy nagyon jó kis hétvége kerekedett ki belőle.

Kis démonunkat elrabolták a földönkívüliek és felsugározták az UFO-jukba! :-)

(A képekért köszönet Bernhard Fröhlichnek, Ion-Mihai Ţetcunak, Andrej Bindernek és Alexander Motinnak!)