FreeBSD DevSummit + EuroBSDcon 2011

Az idei Európai BSD Konferenciát (EuroBSDcon), amely a sorban éppen a tizedik volt, a hollandiai Maarssen városában rendezték meg.  Tekintettel a jeles évfordulóra, a holland szervezők alaposan kitettek magukért, hogy egy emlékezetes jubilemui kiadást kínáljanak a látogatók számára. Az Egyesületet a rendezvényen szerény személyem képviselte mint meghívott vendég.

EuroBSDcon 2011 regisztrációs pult (jobb oldalt Paul Schenkeveld)

A meghívásomat tulajdonképpen annak köszönhetem, hogy a tavalyi német Európai BSD Konferencia után most is vállalkoztam a hozzá tartozó FreeBSD fejlesztői találkozó (röviden csak “DevSummit”) megszervezéséhez. Ez általában minden nagyobb BSD konferencia (EuroBSDCon, BSDCan, AsiaBSDCon) kísérőrendezvényeként került megrendezésre. Ez lehetőséget ad arra, hogy az odalátogató fejlesztõk ne egyszerűen csak találkozzanak, hanem minél jobban kihasználják az adódó lehetőségeket, és valamilyen szervezett formában konzultáljanak.

Marcel Moolenaar (marcel@freebsd.org) egy hordozható build környezetről tanácskozik a fejlesztőkkel a DevSummit első napján.

Vendégként kaptam szállást az előadók számára foglalt hotelben, így nekem csak az utazásról kellett gondoskodnom. A helyszín, Maarssen egyébként Utrechthez fekszik közel, de ez igazából nem volt probléma, hiszen a közelkedés Hollandiában kifogástalan minőségű. Egyedüli gond talán abból támadt, hogy ott inkább biciklire vagy gépjárműre optimalizálták a közlekedést. Ezért nekünk, mezei gyalogos turistáknak néhol fejtörést okozott, hogy nem volt mindenhol járda :-) Valamint éppen a konferencia idõpontjában a maradék járdát is felújították. Így, amikor elértem a hotelt, rögtön összetalálkoztam régi ismerőseimmel, Kirk McKusickkel és Eric Allmannel, ők csak mosolyogva és vállvonogatva integettek nekem a folyó másik oldaláról, amelyen át kellett jutnom a célhoz a járdadarabok útvesztőjében.

A FreeBSD fejlesztők feszülten koncentrálnak a DevSummit második napján elhangzó munkacsoport-beszámolókra.

A fejlesztői találkozó három napig tartott és a EuroBSDcon első részét fedte át. Ugyanis ezeket gyakran a konferencia oktatási napjaira szervezik, amelyek a fejlesztõk számára általában nem annyira érdekesek. Ezek most csütörtökön és pénteken voltak, ahol például Kirk tartott gyorstalpalót a FreeBSD belsõ felépítéséről. Viszont, ahogy korábban is megjegyeztem, idén a szervezők alaposan kitettek magukért, és péntekre egy olyan ütős DTrace szemináriumot hoztak össze, amely még a FreeBSD fejlesztők közül is jó néhányat elcsábított.

Péntek este ezzel a tortával ünnepeltük a DevSummitot.

Az első napon különböző munkacsoportok voltak, ahol sok fontos téma került terítékre: a BSD licencű fordítóprogramok helyzete, a frissen integrált Capsicum alrendszer, tervek a dokumentációval, vagy éppen az új bináris csomagkezelő rendszer. A találkozóra közel 60 fejlesztő látogatott el, így összesen 8 munkacsoportot tudtunk szervezni, csoportonként kb. 10-20 fővel. A nap, és ezzel együtt a gyűlés egy gyors eligazítással kezdõdött, ahol röviden végignéztük a programot, majd a megjelentek bemutatkozhattak egymásnak.

Emellett mindenki kapott egy névkártyát, így a végére már szinte mindenki ismert mindenkit.

Hans van der Looy előadást tart a DigiNotar bukásáról.

A második napra plenáris üléseket szerveztünk, ahol a kezdésként a munkacsoportok vezetői foglalták össze röviden az előző napi eredményeket. Ezután további érdekes témákat boncolgattunk: a FreeBSD és a különböző vendorok (pl. pfSense, NETASQ) kapcsolata, virtualizációs megoldások és törekvések, illetve tervek a következő főverzióval, a FreeBSD 10-zel kapcsolatban. Nagyon eredményesnek éreztem ezt a napot, mivel a munkacsoportok beszámolóiból rengeteg izgalmas fejlesztés bontakozott ki, és külön örömömre szolgált, hogy végre a FreeBSD Dokumentációs Projekt is ismét erőre kapni látszik. Másrészt úgy tűnt, hogy Jeroen van Nieuwenhuizen személyében sikerült egy olyan vendort képviselni (Snow, B.V.), aki bár szívesen használna FreeBSD-t, mégsem tudja megtenni, mert számos technikai problémával kellene ehhez megküzdenie.

Baptiste Daroussin (bapt@freebsd.org) bemutatja a DevSummit Track egyik előadásában az új bináris csomagkezelő rendszert FreeBSD-hez.

Végül, az utolsó napon, szombaton, már a rendes konferencia is elkezdődött.  A találkozó itt egy külön fejlesztői sáv formájában folytatódott tovább, ahol a résztvevő fejlesztők tartott rövid, 20 perces előadásokat a folyamatban levő munkáikról. Ellentétben az előző napokkal, amelyek egyébként csak meghívottak számára voltak látogathatóak, itt most bárki beülhetett az előadásokra.

Eleinte ugyan tartottam, hogy a konferencia miatt elapadnak a látogatók, de később szerencsére pozitívan kellett csalódnom, mert mindig volt érdeklődés a témák iránt. Ráadásul olykor más projektek fejlesztői is beültek ezekre a beszámolókra, és tettek fel kérdéseket.

Az iXsystems és a FreeBSD Foundation közös standja. A konferencia külön érdekessége, hogy a Foundation 5 tagja is részt vett rajta (balról jobbra: Denise Ebery, Josh Paetzel (iXsystems), Justin Gibbs, Dru Lavigne, Erwin Lansing, Robert Watson, Hiroki Sato (FreeBSD Foundation)).

A konferencia egyébként fantasztikus volt, a holland szervezők folyamatosan igyekeztek mindenfelé aprósággal kedveskedni a vendégeknek. Ezek közül az első közvetlenül a regisztrációnál érkezett, ugyanis mindenki kapott egy különleges tollat, amelyben beépített lézer pointer és egy 4 GB-os USB diszk lett elrejtve (rajta természetesen a konferencia anyagaival). De ezenkívül még volt helybensütött, ingyen holland minipalacsinta, illetve a második napon igazi fagyiskocsiból mért fagyi! Én magam a plüss démonommal igyekeztem hozzájárulni az extrákhoz, aki egyébként hősiesen állt őrt a regisztrációs pulton végig a konferencia ideje alatt. De találhattunk még ott komplett standokat, ahol az iXsystems (PC-BSD, FreeNAS) és a FreeBSD Foundation csapata osztogatott különböző ajándékokat ingyen a résztvevőknek, vagy éppen adományokért cserébe. Külön kategória volt még Robert Watson Capsicum pólói, amelyek darabját 20 euróért vásárolhatták meg a lelkes rajongók.

Brooks Davis (brooks@freebsd.org) és Ed Schouten (ed@freebsd.org) sorbanállnak holland palacsintáért.

A konferencia előtti péntek este egyébként szó szerint összefutottam Nagy Zoltánnal (és barátnőjével, Ágival) is, aki éppen akkor érkezett a hotelbe, amikor egy csapat FreeBSD fejlesztővel a találkozót lezáró vacsorára igyekeztünk sietve. Így, ha már találkoztunk, akkor meghívtam őt is, hogy ünnepeljen velünk, egy torta és természetesen megannyi BSD fejlesztő társaságában. Szombaton, a konferencia vacsoráján szintén királyi kiszolgálásban volt részünk, amelyet egy utrechti vasúti múzeumban tartottak. Ehhez még a vacsora mellett kaptunk egy rövid idegenvezetést is, ahol közelebbről megismerkedhettünk a múzeum egyes részeivel. Itt egyébként találkoztam jótevőnkkel, Daniel Seufferttel is, akinek lelkes segítségét az Egyesület nevében egy üveg egri bikavérrel háláltam meg.

A EuroBSDcon 2011 szombati közös vacsorája az utrechti vasúti múzeumban,

Mivel jubileumi alkalomról beszélünk, ezért a rendezvénynek két kiemelt előadása volt, egyiket egy holland biztonsági szakember, Hans van der Looy tartott, a másikat pedig Andrew Tanenbaum kollégája, Herbert Bos. Ezt még remekül kiegészítette Kirk a BSD történetéről, szokásos anekdotázós stílusában tartott előadása. Társszervezőként sajnos az első napot teljesen a fejlesztői sáv felügyeletével töltöttem, a második nap pedig inkább az előzőeket pihentem ki :-) A pihenést a “Hackers’ Room”-ban töltöttem Marius Strobl és Dag-Erling Smorgrav és Nagy Zoltán társaságában. Ezt a szobát éppen az unatkozó fejlesztők számára biztosított egy nyugalmas helyet a munkához.

Itt általában csak kevesen lézengtek, tehát a konferencia valóban érdekes volt, nem unatkozott senki. Sőt, ami azt illeti, ennyi mosolygós embert egyszerre még nem láttam négy napon keresztül…

Herbert Bos előadást tart a Minix-ről és az operációs rendszerek trendjeiről,

A konferencia zárásaként a házigazda, Paul Schenkeveld még összefoglalta ezt a pár napot. Ekkor derült ki, hogy közel 250 látogatója volt a konferenciának, ezek közül nagyrészt természetesen hollandok voltak jelen. A kedvünkért még reklámozta egy kicsit a közelgő pozsonyi BSD-napot is (amelynek ő maga is vendége lett), de a hagyományoktól eltérően azonban még nem lebbentette fel fátylat arról, hogy a következő évi kiadást hol tartják. Hamarosan azonban ez is kiderül, reméljük, valahol a közelünkben lesz, és több magyarral is találkozunk majd ott!

Kirk McKusick (mckusick@freebsd.org) anekdotázgat a Bill Joy-jal töltött régi szép időkről.

Akit érdekelnek a további részletek, annak ajánlom még figyelmébe a következőket: Michael Dexter (Call for Testing) beszámolója), a FreeBSD Foundation EuroBSDcon beszámolói.

Jeroen van Nieuwenhuizen és Paul Schenkeveld megköszönik az előadásokat, a részvételt és a szponzori támogatásokat.

(A képekért köszönet Alexander Motinnak, Ilya Bakulinnak, Gleb Smirnoffnak és Benedict Reuschlingnak!)