Szabad Szoftver Konferencia 2011, Szeged

Egyesületünk is ellátogatott a 2011. szeptember 23-án tartott szegedi Szabad Szoftver Konferenciára.  A rendezvény az előző évekhez hasonlóan az SZTE TIK épületében került megrendezésre, nagyon kellemes és meglehetősen dekoratív egyetemista leányzókkal díszített környezetben. Ez utóbbit különösen értékelték meghívott előadóink, Kövesdán Gábor és Nagy Zoltán.  A hölgyek azonban leginkább a velünk turnézó BSD démonra vetették volna rá magukat, ám akciócsoportunk sikeresen hárította a gerjedt tömeget :-)

Bátran lehetett kérdezni a BSD-kről: PGJ, Nagy Zoltán és Kövesdán Gábor szívesen válaszolt.

Nem sokkal érkezésünk után fel is vertük piciny promociós sátrunkat, ahol a két titán segítségével képviseltük a BSD rendszereket. Az allBSD.de Projekt segítségével kb. 80 db. (32 és 64 bites) 8.2-es FreeBSD és PC-BSD DVD-vel szerelkeztünk fel, amelyek a nap végére teljesen elfogytak.

Délután 4 órától pedig kezdődött a négy előadást magába foglaló BSD szekció.  Itt többek közt a BSD licences grep(1) fejlesztéséről tudhattunk meg többet.  De mellette szóltam még pár szót a FreeBSD 9-ben érkező újdonságokról is. Ezzel kapcsolatban egyébként kaptunk kérdéseket a ZFS támogatottságáról és teljesítményéről, valamint sokan hiányolták a
VImage projekt eredményeit.

Előadás a BSD grep(1) rejtelmeiről.

Ezt követően megismerkedhettünk a NetBSD új tűzfalának, az NPF fejlesztésével.  Ez a nyáron egészült ki IPv6 támogatással, és így már komoly ellenfele lehet az OpenBSD-s PF-nek. Erről Zoltán a EuroBSDcon 2011 konferencián fog még bővebben mesélni hamarosan. A sort végül az Ericsson, Chalmers és ELTE közös BSD licencű szabad szoftveres projektjének, a Feldspar bemutatásával zártam (ha már úgyis dolgozok benne).

Nagy Zoltán bemutatja a legjobb(?) BSD alapú tűzfalat.

A szekció látogatói közt egyébként ismét összefutottunk Hóka Ádámmal, aki részben a ChewieFS fejlesztőit látogatta meg. Ennek kapcsán Tóth Tamással is beszélgettünk, és kiderült, hogy sajnos az a projekt támogatás hiányában jelenleg nem halad.

(Köszönet a képekért Tóth Tamásnak!)